Avslutade projekt

Umeå Littfest moderator

17.3.2017 kl. 15.00
Ur Littfestens program:

Flykten från Finland
Sirpa Kähkönens historiska roman Granitmannen skildrar tiden direkt efter att Finland blivit självständigt, och de som istället valde att fly till Sovjetunionen. Men det som mötte dem var inte arbetarnas paradis, utan en hård kamp för överlevnad. I samtal med Johanna Stenback.

Se intervjun här på Umeå Littfest Youtubekanal

Yle utredning

Yle vill skapa ett kreativt nätverk i Vasa med omnejd – är du med?

Yle utreder under våren vilka förutsättningar det finns för olika slag av samarbeten inom den kreativa branschen i Österbotten. Samtidigt vill Yle hyra ut kontorslokaler i Vasa.

Året är 2018. En delegation med Yles vd i spetsen närmar sig Vasa med tåg. På kvällen ordnas en gala vid stadshuset där medieklustret i Vasa premieras med årets exportpris. Priset har man fått för de bedrifter som gjorts under det senaste åren i synnerhet i samarbetet med energiklustret. Hur har man lyckats med det? Vad har man gjort för att Yle, produktionsbolag, utbildningsaktörer, teatrar och övriga inom den kreativa branschen i nejden skapat ett så framgångsrikt nätverk?

“Det här var upptakten till en workshop som Svenska Yle ordnade i Vasa för ett par år sedan. En god blandning medieaktiva från Ylemedarbetare till produktionsbolag och studerande jobbade en halv dag kring frågan. Många kreativa förslag kom till”, berättar Johan Sundström, initiativtagare till workshoppen och chef för Svenska Yles Medieproduktion.
Ett av förslagen var att utreda samarbetsmöjligheterna mellan Yle och den kreativa branschen. För att göra konkreti av frågan har Johanna Stenback nu fått i uppdrag att från och med januari 2016 göra en utredning kring potentiella samarbetsmöjligheter. Parallellt med utredningen görs en kartläggning av potentiella hyresgäster för en del av kontorslokalerna i Yles fastighet på Abborrvägen.

“Yle har som mål att stödja den kreativa branschen och här finns nu en ypperlig och konkret möjlighet att skapa förutsättningar för ett nätverk”, säger Sundström. “Vi har alla mycket att vinna på att jobba i branschöverskridande forum.”
Yle har positiva erfarenheter av gränsöverskridande samarbete i Mediapolis i Tammerfors.

“Vi tar med oss de erfarenheterna också i de här planerna”, säger Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.“Det finns en enorm kreativitet och företagsamhet i Österbotten och det skulle vara fint om vi kunde lära oss ännu mer av varandra.”

Under arbetets gång kommer ett samarbete med VASEK att ingå i utredningen. ”Inom utvecklingsarbetet med Vasaregionens energikluster har vi tydligt sett samarbetets kraft. Det skulle vara fint om man även inom de kreativa näringarna kunde skapa motsvarande klustertänkande och sammanhållande funktioner”, konstaterar VASEKs utvecklingsdirektör Stefan Råback.

Workshop
För att skapa ett konkret underlag för utredningen bjuder Yle in till en workshop där målet är att utreda potentialen för ett kreativt kluster i Österbotten. Den 31 mars kl. 13.30-16.00 samlas organisationer, universitet, högskolor och föreningar, och den 1 april kl. 13.30-16.00 samlas små- och medelstora företag från nejden. Välkommen med och påverka hur vi kan skapa ett framgångsrikt kreativt nätverk. Anmäl dig här.

Frågeformulär
Fyll också gärna i detta frågeformulär för att enkelt bidra till utredningen.

För förfrågningar angående uthyrning av kontorslokaler kontakta yrjo.stolze@yle.fi

Är du nyfiken på mer om utredningen, kontakta johan.sundstrom@yle.fi och johanna@jokowski.fi

Pop-Up Österbotten

11-13.6.2015 lyfts Österbotten fram i Helsingfors genom evenemanget Pop-Up Österbotten. Johanna Stenback koordinerar kulturprogrammet för evenemanget som drivs av Expo Österbotten. www.pohjanmaa.fi/framsida/

Den fria producentens vardag och framtid

Hur ser den fria producentens vardag som näringsidkare ut och vilka är dess framtidsutsikter? Vilka möjligheter finns för producenter idag och hu kan vi vidga kulturfältet och närma oss näringslivet?

Selling – regional tillväst genom kultur i samarbete med Jokowski Ab arrangerade ett seminarium runt dessa frågor den 10.4.2013 på Skafferiet@Ritz. Som moderator fungerade Wivan Nygård-Fagerudd, musikmagister, kulturredaktör och delegationsordförande för Svenska Kulturfonden.

Program:

9.00-9.30: Tre gånger Ritz-talks till morgonkaffet:
Johanna Stenback – Illustrationsprojektet BY
Elenor Nordström – UxU-festivalen
Erik Jonsson och Patrik Tornéus – Umeå Littfest

9.30-10.00: Inledning
Wivan Nygård-Fagerudd

10.00-11.45: Kvalitetssäkra ditt projekt
Lennart von Haffner, Kreativt Forum i Köpenhamn: Culture Score Card

11.45-12.45: Lunch

12.45-13.45: Paneldiskussion Kultur och näringsliv
Shauna Adams, Umeå 2014
Anna Isaksson, företagarna i Västerbotten
Lennart von Haffner, Kreativt Forum
Lars Rosenblad, Mantra Communications

13.45-14.45: Performancegruppen Oblivia
Marina Andersson-Rahikka

14.45-15.00: Kaffepaus

15.00-16.00: Den fria producentens framtid
Tomas Träskman, Arcada
Kira Sjöberg
Elenor Nordström, Kulturföreningen Humlan
Patrik Tornéus, Umeå Littfest
Annika Pråhl, Svenska Kulturfonden
Johanna Stenback, Jokowski

Strategisk marknadsföring

Det blir viktigare för bolag, för privatpersoner och för ledare att genom audiovisuella helheter lyfta fram den passion och drivkraft som utgör grunden för deras verksamhet. Är det podcast som man skall använda? Är det video? Hur skall man göra? Hur gör andra? Hur gör man det mest produktionseffektivt och snyggt? Hur bygga upp en fräsch kommunikation med sina medarbetare, kunder och samarbetspartners?

Afterwork med Arcada

2013

Jokowski samarbetar tillsammans med Högskolan Arcada. Vi ordnar en alumnträff den 10.9 kl.18 på 1r+k i Vasa. En möjlighet för österbottniska Arcada alumner att mötas och nätverka.

Alumnträff i Vasa_2013

Musik & Talang, producent

2013

MUSIK & TALANG är Svenskfinlands forum för morgondagens musik. Den sedan 2011 årligen återkommande musikkongressen är en samlingspunkt för hundratals studerande och professionellt verksamma i musikbranschen. Musik & Talang skapar möjligheter för och bidrar till utvecklingen av finlandssvensk populärmusik. Johanna fungerar under år 2013 som producent för musikkongressen och kommer tillsammans med ledningsgruppen att bygga upp den tredje kongressen. www.musiktalang.fi

UngaScenKompaniet

2012-

Unga Scenkompaniet är en nygrundad, fri teatergrupp bestående av dramainstruktörerna Alexandra Mangs och Annika Åman, utexaminerade från Yrkeshögskolan Novias scenkonstutbildning. Båda har varit verksamma som skådespelare, regissörer och dramapedagoger. Unga Scenkompaniet strävar efter att ge barn och unga såväl konstnärliga som dramapedagogiska upplevelser, utgående från de ungas verklighet och perspektiv i samtiden.

www.ungascenkompaniet.fi

Fighting Star

2012

Johanna Stenback arbetar för Wasa Teater och Make My Moment Nordic som lokal projektledare för musikalprojektet ”Fighting Star” som har premiär på Wasa Teater i september 2013.

www.fightingstar.fi

Tuloskunto

2011

Kan stolt presentera www.tuloskunnossa.fi som jag har utvecklat tillsammans med Innomieli/Torfinn Slåen och Multigraphic/Linus Lindholm.

Johanna Stenback
 • Om Johanna

  Johanna Stenback är en audiovisuell kultur- och evenemangsproducent som brinner för nyskapande och kreativa idéer och höga ambitioner.

  I nio år fungerade Johanna som producent för underhållnings- och livsstilsprogram på Svenska YLE. 2011 behövde hon en nystart och startade sitt eget produktionsbolag på samma gång som hon var med och omformade familjeföretaget Tom Stenback som tillverkar lyxiga elbas gitarrinstrument till ett internationellt företag.

  Med produktioner så som Strömsö, Mat så in i Norden, Venla galan, BY-finnish illustration for children, Project LIV rf. och landskapsfesten Pop-Up Österbotten i bagaget har Johanna en bred erfarenhet.

 • Facebook

  Följ företaget på Facebook

  Facebook

 • Kontakt

  info@jokowski.fi

  Johanna Stenback
  johanna@jokowski.fi
  +358 40 5267536