Yle utredning

Yle vill skapa ett kreativt nätverk i Vasa med omnejd – är du med?

Yle utreder under våren vilka förutsättningar det finns för olika slag av samarbeten inom den kreativa branschen i Österbotten. Samtidigt vill Yle hyra ut kontorslokaler i Vasa.

Året är 2018. En delegation med Yles vd i spetsen närmar sig Vasa med tåg. På kvällen ordnas en gala vid stadshuset där medieklustret i Vasa premieras med årets exportpris. Priset har man fått för de bedrifter som gjorts under det senaste åren i synnerhet i samarbetet med energiklustret. Hur har man lyckats med det? Vad har man gjort för att Yle, produktionsbolag, utbildningsaktörer, teatrar och övriga inom den kreativa branschen i nejden skapat ett så framgångsrikt nätverk?

“Det här var upptakten till en workshop som Svenska Yle ordnade i Vasa för ett par år sedan. En god blandning medieaktiva från Ylemedarbetare till produktionsbolag och studerande jobbade en halv dag kring frågan. Många kreativa förslag kom till”, berättar Johan Sundström, initiativtagare till workshoppen och chef för Svenska Yles Medieproduktion.
Ett av förslagen var att utreda samarbetsmöjligheterna mellan Yle och den kreativa branschen. För att göra konkreti av frågan har Johanna Stenback nu fått i uppdrag att från och med januari 2016 göra en utredning kring potentiella samarbetsmöjligheter. Parallellt med utredningen görs en kartläggning av potentiella hyresgäster för en del av kontorslokalerna i Yles fastighet på Abborrvägen.

“Yle har som mål att stödja den kreativa branschen och här finns nu en ypperlig och konkret möjlighet att skapa förutsättningar för ett nätverk”, säger Sundström. “Vi har alla mycket att vinna på att jobba i branschöverskridande forum.”
Yle har positiva erfarenheter av gränsöverskridande samarbete i Mediapolis i Tammerfors.

“Vi tar med oss de erfarenheterna också i de här planerna”, säger Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.“Det finns en enorm kreativitet och företagsamhet i Österbotten och det skulle vara fint om vi kunde lära oss ännu mer av varandra.”

Under arbetets gång kommer ett samarbete med VASEK att ingå i utredningen. ”Inom utvecklingsarbetet med Vasaregionens energikluster har vi tydligt sett samarbetets kraft. Det skulle vara fint om man även inom de kreativa näringarna kunde skapa motsvarande klustertänkande och sammanhållande funktioner”, konstaterar VASEKs utvecklingsdirektör Stefan Råback.

Workshop
För att skapa ett konkret underlag för utredningen bjuder Yle in till en workshop där målet är att utreda potentialen för ett kreativt kluster i Österbotten. Den 31 mars kl. 13.30-16.00 samlas organisationer, universitet, högskolor och föreningar, och den 1 april kl. 13.30-16.00 samlas små- och medelstora företag från nejden. Välkommen med och påverka hur vi kan skapa ett framgångsrikt kreativt nätverk. Anmäl dig här.

Frågeformulär
Fyll också gärna i detta frågeformulär för att enkelt bidra till utredningen.

För förfrågningar angående uthyrning av kontorslokaler kontakta yrjo.stolze@yle.fi

Är du nyfiken på mer om utredningen, kontakta johan.sundstrom@yle.fi och johanna@jokowski.fi

Detta inlägg är publicerat i tidigare_projekt. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
Johanna Stenback
 • Om Johanna

  Johanna Stenback är en audiovisuell kultur- och evenemangsproducent som brinner för nyskapande och kreativa idéer och höga ambitioner.

  I nio år fungerade Johanna som producent för underhållnings- och livsstilsprogram på Svenska YLE. 2011 behövde hon en nystart och startade sitt eget produktionsbolag på samma gång som hon var med och omformade familjeföretaget Tom Stenback som tillverkar lyxiga elbas gitarrinstrument till ett internationellt företag.

  Med produktioner så som Strömsö, Mat så in i Norden, Venla galan, BY-finnish illustration for children, Project LIV rf. och Nordiska rådets prisutdelning i bagaget har Johanna en bred erfarenhet.

  Johanna fungerar som innehålls- och evenemangsproducent inom Moomin Characters gruppen.

 • Facebook

  Följ företaget på Facebook

  Facebook

 • Kontakt

  info@jokowski.fi

  Johanna Stenback
  johanna@jokowski.fi
  +358 40 5267536