Come to Finland, Lockropen från paradiset – utställning

cometofinland.fi/sv/utstallningen/

Så här blev Finland glamouröst

Är en affisch konst? Och hör den till en förgången tid i vår digitala värld? Vad berättar affischen och vad händer när man kombinerar affischer, konst och turism?
Dessa frågor besvaras i utställningen Come to Finland – Lockropen från paradiset, en utställning som med affischens hjälp berättar historien om Finlands långa väg som resmål från okänt furstendöme till romantikens förlovade land.
Utställningen tar besökaren hela vägen till 2010-talet där affischen fortsätter sin framfart som tolk för ett hundraårigt, självständigt land. De färskaste affischerna är gjorda av flera finländska konstnärer, bl.a. Katja Tukiainen, Petteri Tikkanen och Kaisa Leka, speciellt för utställningen.

En utställning om konstaffischer, konstnärer & resor

Utställningen täcker turismens, reklamens och den grafiska formgivningens uppväxt och utveckling från 1851 fram till 1960-talet, tiden då de handtecknade affischerna ger plats åt fotografiet och fortsätter till nutiden då alla tekniker är tillåtna.
Axel Gallén lade i tiderna grunden för bruksgrafiken i Finland och kombinerade genialt tidens formspråk med affischens förenklade budskap, medan Oscar Furuhjelm var en av pionjärerna inom reklambranschen och bruksgrafiken.
Vid sidan av dessa pionjärer presenterar utställningen flera kända konstnärer och deras historier, såsom Erik Bruun, Jorma Suhonen, Martti Mykkänen, Göran Hongell, Gunnar Forsström, Ingrid Bade, Osmo K. Oksanen men även många bortglömda mästare inom brukskonsten samt nya talanger.
Med glimten i ögat visar utställningen hur Finland söker sin plats i Europa från trevande textaffischer till 1930- och 50-talets självsäkra konstverk där naturen, glamouren och det kosmopolitiska lyfts fram. Utställningen tar besökaren ända fram tills idag, där nutidskonstnärer bygger en bro mellan det förgångna och nutiden.

Detta inlägg är publicerat i tidigare_projekt. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
Johanna Stenback
 • Om Johanna

  Johanna Stenback är en audiovisuell kultur- och evenemangsproducent som brinner för nyskapande och kreativa idéer och höga ambitioner.

  I nio år fungerade Johanna som producent för underhållnings- och livsstilsprogram på Svenska YLE. 2011 behövde hon en nystart och startade sitt eget produktionsbolag på samma gång som hon var med och omformade familjeföretaget Tom Stenback som tillverkar lyxiga elbas gitarrinstrument till ett internationellt företag.

  Med produktioner så som Strömsö, Mat så in i Norden, Venla galan, BY-finnish illustration for children, Project LIV rf. och Nordiska rådets prisutdelning i bagaget har Johanna en bred erfarenhet.

  Johanna fungerar som innehålls- och evenemangsproducent inom Moomin Characters gruppen.

 • Facebook

  Följ företaget på Facebook

  Facebook

 • Kontakt

  info@jokowski.fi

  Johanna Stenback
  johanna@jokowski.fi
  +358 40 5267536