Come to Finland, Riemuhuuto paratiisilta – näyttely

cometofinland.fi/fi/nayttely

Näin Suomesta tuli loistokas

Ovatko julisteet taidetta? Kuuluvatko ne menneeseen aikaan meidän digitaalisessa maailmassamme? Mitä julisteet kertovat ja mitä tapahtuu, kun julisteet, taide ja matkailu yhdistetään?

Näihin kysymyksiin vastataan Come to Finland – Riemuhuuto paratiisista -näyttelyssä, joka kertoo julisteiden avulla tarinan Suomen pitkästä matkasta matkakohteena aina tuntemattomasta suuriruhtinaskunnasta romantiikan luvatuksi maaksi.

Näyttely vie vierailijan aina 2010-luvulle saakka, jolloin julisteet jatkavat leviämistään satavuotisen, itsenäisen maan tulkkeina. Tuoreimpien, erityisesti näyttelyä varten tehtyjen julisteiden tekijöinä on useita suomalaisia taiteilijoita, mm. Katja Tukiainen, Petteri Tikkanen ja Kaisa Leka.

Näyttely taidejulisteista, taiteilijoista & matkoista

Näyttely kattaa matkailun, mainonnan ja graafisen muotoilun kasvun ja kehityksen vuodesta 1851 aina 1960-luvulle saakka, aikaan, jolloin käsin piirretyt julisteet antoivat tilaa valokuville, ja jatkuu nykyaikaan, jolloin kaikki tekniikat ovat sallittuja.

Axel Gallén loi aikoinaan pohjan Suomen käyttögrafiikalle ja yhdisti nerokkaasti aikansa muotokielen julisteiden yksinkertaistettuihin viesteihin. Oscar Furuhjelm oli eräs mainosalan ja käyttögrafiikan pioneereista.

Näiden pioneerien rinnalla näyttely esittelee useita tunnettuja taiteilijoita, kuten Erik Bruun, Jorma Suhonen, Martti Mykkänen, Göran Hongell, Gunnar Forsström, Ingrid Bade ja Osmo K. Oksanen, ja heidän tarinoitaan. Myös monia unohdettuja käyttötaiteen mestareita ja uusia kykyjä on esillä.

Näyttely osoittaa pilke silmäkulmassa, kuinka Suomi etsii paikkaansa Euroopassa 1850-luvun haparoivista tekstijulisteista aina 1930- ja 1950-lukujen itsevarmoihin taideteoksiin, joissa luonto, loistokas elämä ja kosmopoliittisuus nousevat esiin. Näyttely johdattaa vierailijan nykypäivään, jossa nykytaiteilijat rakentavat siltaa menneen ja nykyisyyden välille.

This entry was posted in tidigare_projekt. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
Johanna Stenback