Ajankohtaiset projektit

Jokowskin tämän hetkiset projektit

Kalastuksen talo

Brändäys ja konseptisuunnittelu. Tähtikokki Michael Björklund ja Johanna Stenback, Jokowski.

Kalastuksen talo on vaasalaisten olohuone, jossa kalalla on keskeinen rooli. Kaikki ovat olohuoneeseen tervetulleita. Täältä voi ostaa kalaa kalakaupasta, syödä illallista ravintolassa, seurustella ja rauhoittua toisen kerroksen baarissa, vie­ railla Österbottens Fiskarförbundetin toimistossa tai jaloitella rakennuksen katon yli. Katto ko­hottaa Kalarannan rantalinjaa ja antaa rannalle uuden ulottuvuuden. Kalaranta koostuu rakennuksista, jotka nivoutuvat yhteen kalatorin maamerkkiin päätty­vän katon avulla. Kalastusristeilyveneetkin voivat laskea laituriin tämän torin viereen. Kalaranta tarjoaa kokonaisvaltaisen elämyksen, jossa voit kaikkina vuodenaikoina tuntea vahvaa läheisyyttä mereen.

Pohjoismaiden neuvoston palkintogaala

Pohjoismaiden neuvosto jakaa vuosittain kirjallisuuspalkinnon, lastenkirjallisuuspalkinnon, musiikkipalkinnon, elokuvapalkinnon sekä luonto- ja ympäristöpalkinnon. Pohjoismaiden neuvoston palkintojen tarkoituksena on lisätä kiinnostusta maiden kirjallisuuteen, kieleen, musiikkiin ja elokuviin. Luonto- ja ympäristöpalkinto myönnetään henkilöille tai organisaatioille, jotka ovat osoittaneet erityistä aloitteellisuutta luonnon- ja ympäristönsuojelualalla.

Palkinnot jaetaan Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä järjestettävässä palkintojenjakotilaisuudessa.

Vuonna 2017 Suomi toimii Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajamaana. Tämä tarkoittaa, että Suomi isännöi neuvoston istunnon ja tämän yhteydessä järjestettävän pakinojenjakotilaisuuden 1.11.2017.

Tilaisuuteen osallistuu noin 1000 kutsuvierasta.

Come to Finland, Riemuhuuto paratiisilta – näyttely

cometofinland.fi/fi/nayttely

Näin Suomesta tuli loistokas

Ovatko julisteet taidetta? Kuuluvatko ne menneeseen aikaan meidän digitaalisessa maailmassamme? Mitä julisteet kertovat ja mitä tapahtuu, kun julisteet, taide ja matkailu yhdistetään?

Näihin kysymyksiin vastataan Come to Finland – Riemuhuuto paratiisista -näyttelyssä, joka kertoo julisteiden avulla tarinan Suomen pitkästä matkasta matkakohteena aina tuntemattomasta suuriruhtinaskunnasta romantiikan luvatuksi maaksi.

Näyttely vie vierailijan aina 2010-luvulle saakka, jolloin julisteet jatkavat leviämistään satavuotisen, itsenäisen maan tulkkeina. Tuoreimpien, erityisesti näyttelyä varten tehtyjen julisteiden tekijöinä on useita suomalaisia taiteilijoita, mm. Katja Tukiainen, Petteri Tikkanen ja Kaisa Leka.

Näyttely taidejulisteista, taiteilijoista & matkoista

Näyttely kattaa matkailun, mainonnan ja graafisen muotoilun kasvun ja kehityksen vuodesta 1851 aina 1960-luvulle saakka, aikaan, jolloin käsin piirretyt julisteet antoivat tilaa valokuville, ja jatkuu nykyaikaan, jolloin kaikki tekniikat ovat sallittuja.

Axel Gallén loi aikoinaan pohjan Suomen käyttögrafiikalle ja yhdisti nerokkaasti aikansa muotokielen julisteiden yksinkertaistettuihin viesteihin. Oscar Furuhjelm oli eräs mainosalan ja käyttögrafiikan pioneereista.

Näiden pioneerien rinnalla näyttely esittelee useita tunnettuja taiteilijoita, kuten Erik Bruun, Jorma Suhonen, Martti Mykkänen, Göran Hongell, Gunnar Forsström, Ingrid Bade ja Osmo K. Oksanen, ja heidän tarinoitaan. Myös monia unohdettuja käyttötaiteen mestareita ja uusia kykyjä on esillä.

Näyttely osoittaa pilke silmäkulmassa, kuinka Suomi etsii paikkaansa Euroopassa 1850-luvun haparoivista tekstijulisteista aina 1930- ja 1950-lukujen itsevarmoihin taideteoksiin, joissa luonto, loistokas elämä ja kosmopoliittisuus nousevat esiin. Näyttely johdattaa vierailijan nykypäivään, jossa nykytaiteilijat rakentavat siltaa menneen ja nykyisyyden välille.

Sweet Art

Kahvila muuttuu galleriaksi

Sweet Vaasa luo luonnollisia ja inspiroivia kohtaamisia taiteilijan ja kahvilakävijän välillä. Tasaisin väliajoin Sweet Vaasa muuttuu Sweet Art nimiseksi galleriaksi, jossa on myös kahvila.

- Minulla on paljon kanta-asiakkaita Sweet Vaasassa. Tämä näyttely on minun tapani luoda heille jotain uutta ja inspiroivaa, sanoo Sweet Vaasan omistaja Kim Crawford.

- Ihmiset ovat Sweet Vaasan sydän ja haluan rikastuttaa kävijöiden elämää uusilla kohtaamisilla, sanoo näyttelyn tuottaja Johanna Stenback.

Sweet Art on myös osa uudelle sarjalle erikoistapahtumia. Sweet Vaasa toimii inspiroivana ja luovana kohtaamispaikkana, missä vaasalaiset voivat kohdata toisiaan leivosten, ruuan, keskustelujen, taiteen ja musiikin ympäröimänä.

Tom Stenback Oy Ltd

Tom Stenback ltd on yritys joka rakentaa bassokitaroita ja korkealaatuisia bassokitaran audiotuotteita. Johanna toimii hallituksen puheenjohtajana ja partnerina yrityksessä.

www.tomstenback.com

BY – kuvitusprojekti

2011-2017

Projektin kotisivu

Katso lisää videoita projektista

BY – Finnish illustrations for children

Suomalaisia kuvituksia lapsille (Finnish illustrations for children)

Suomenruotsalaisesta, lapsille suunnatusta kuvitus- ja animaatiotaiteesta kertova interaktiivinen näyttely BY esittäytyy monessa eri muodossa kansainvälisillä Frankfurtin kirjamessuilla 2014 syys- ja lokakuussa. Messuilla vierailee vuosittain lähes 400 000 kävijää yli sadasta maasta. Suomi on 8.−12. lokakuuta järjestettävien messujen kunniavieras tänä vuonna. Jokowski ja Pro Artibus tuovat BY-näyttelyn myötä yhdeksän suomenruotsalaista lastenkirjojen kuvittajaa ja animaattoria kansainvälisen yleisön tietouteen.

BY (Kylä) on interaktiivinen seikkailu lapsille ja aikuisille. Vierailija kohtaa näyttelyssä satuhahmoja kolmiulotteisessa ympäristössä. Animaatiot ja alkuperäispiirustukset ovat sulassa sovussa tiikereiden, linnojen ja liman kanssa yhdeksän taiteilijan fantasiamaailmoissa. Näyttelyyn liittyvät tehtävät ja haasteet luovat siitä kokemuksen kaikille aisteille.

BY tuo esiin suomenruotsalaisia kuvataiteilijoita, kuvittajia ja animaattoreita. Kuvittajat Linda Bondestam, Lena Frölander-Ulf, Maija Hurme, Anna Härmälä, Christel Rönns ja Kasper Strömman, kuvataiteilija Malin Ahlsved sekä animaattorit Veronica Lassenius ja Åsa Lucander keskittyvät luomistyössään lapsiin. BY − kuten lastenkirjatkin − on värejä, fantasiaa ja tunteita pursuava näyttely. Näyttelyn kuraattorina ja lavastajana toimii taiteilija Bo Haglund, joka on työskennellyt teatteri- ja elokuvalavastuksen parissa sekä toiminut kuvittajana ja muotoilijana.

Syksyn 2014 Frankfurtin kansainvälisten kirjamessujen lisäksi BY lähtee kiertueelle muuallekin Saksaan. Anna Härmälän ja Maija Hurmeen töitä esitellään 23.9.−11.10. Bibliothekszentrum Sachsenhausen -kirjastossa (Hedderichstraße 32, Frankfurt am Main). Åsa Lucanderin ja Malin Ahlsvedin töitä esitellään 8.−12.10. Frankfurtin kirjamessujen hallissa 3. Lena Frölander-Ulfin, Linda Bondestamin, Kasper Strömmanin, Christel Rönnsin ja Veronica Lasseniuksen teoksia esitellään kirjamessuilla Suomen Forum-paviljongissa.

Kuvittajat ja animaattorit pitävät kirjamessujen aikana työpajoja koululaisille. He esittelevät erilaisia tarinankerronnan tekniikoita, joita lapset saavat kokeilla. Taiteilijat osallistuvat myös paneeleihin ja esittelevät töitään. Suomalaista kuvitusperinnettä tuodaan messuilla näkyvästi esille.

BY-näyttely esitellään myös kattavassa näyttelyluettelossa. Hankkeen jokaisesta taiteilijasta kerrotaan kuvin ja tekstein. Viisi tutkijaa, kustantajaa ja toimittajaa ovat kirjoittaneet ajankohtaisia esseitä kuvakirjojen ja lasten animaatioiden onnistumisista, haasteista ja mahdollisuuksista. Yliopistot, koulut, kirjastonhoitajat ja kulttuurityöntekijät käyttävät kansantajuista näyttelyluetteloa apunaan, ja myös lapsille suunnatusta tarinankerronnasta kiinnostuneet käyttävät luetteloa inspiraation lähteenä.

Tuottaja Johanna Stenback käynnisti eri medioita yhdistävän BY-hankkeen vuonna 2011. Hänen tuotantoyhtiönsä Jokowski Oy on hankkeen liikkeellä pitävä voima. Pro Artibus toimii yhteistuottajana. Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskus (FILI) ja Schildts & Söderströms -kustantamo osallistuvat myös hankkeeseen, jota tukevat Svenska Kulturfonden, Svenska Folkskolans vänner, Konstsamfundet, Helene ja Walter Grönqvistin säätiö, Taiteen edistämiskeskus sekä FRAM, iTronic ja Osram.

Hankkeessa on toteutettu innovatiivista yhteistyötä kuvituksen, animaation, kuvakirjatutkimuksen, elokuva- ja kirjallisuuskritiikin, taiteellisen toiminnan, audiovisuaalisen tuotannon sekä kustannus- ja näyttelytoiminnan tekijöiden kesken. BY-näyttelyn avajaiset pidettiin Raaseporin Elverket-galleriassa keväällä 2014. Frankfurtin kirjamessujen jälkeen näyttely jatkaa kiertuettaan Saksassa ja Pohjoismaissa vuoteen 2016/2017 saakka.

Bo Haglund, FM, on valmistunut Taideteollisen korkeakoulun (nyk. Aalto-Yliopisto) lavastuksen linjalta, työskennellyt useiden teatteri- ja elokuvalavastajien kanssa, julkaissut omia sarjakuvakirjoja sekä työskennellyt kuvittajana ja muotoilijana. Hänellä on useiden vuosien kokemus aktiivisesta näyttelytoiminnasta, ja nykyisin hän toimii lähinnä kuvataiteilijana. www.bohaglund.com

Johanna Stenback