Aktuella projekt

Aktuella projekt som Jokowski jobbar med just nu.

Evenemangsproduktion – utbildning

Folkhälsan Utbildning Ab lanserar tillsammans med Johanna Stenback på produktionsbolaget Jokowski en nyhet inom evenemangsbranschen; evenemangsproduktionsutbildning.

Gillar du att hålla i trådarna då evenemang av olika slag ordnas? Är du en
kreativ person full av idéer? Vill du få hjälp på traven med att ordna ditt
drömevenemang? Vill du kanske bli ännu bättre på just detta? Eller är du
helt enkelt intresserad av att specialisera dig vid sidan av andra studier för att
jobba med projekt lite utöver det vanliga och vill bli ännu bättre på att nätverka?

www.folkhalsan.fi/Folkhalsan-idrott/Studera/Evenemangsproduktion/

Fiskets hus

Varumärkes- och konceptutveckling av nybygge på Fiskstranden i Vasa. De drivande krafterna är stjärnkocken Michael Björklund och Johanna Stenback, Jokowski.
Fiskets hus blir Vasabornas vardagsrum med tyngdpunkt på fisk. Ett vardagsrum vart alla är välkomna. Här kan man köpa fisk från fiskbutiken. Man kan äta middag i restaurangen. Sitta och ta det lugnt i baren på andra våningen. Besöka Fiskarförbundets kontor. Eller ta en promenad över taket. Ett tak som höjer upp Fiskstrandens strandlinje och som ger stranden en ny dimension. Fiskstranden är byggnader som binds ihop av ett tak, likt en bro med ett eget promenadstråk. Taket avslutas sedan i ett landmärke vid ett torg. Ett torg dit också skebåtskryssningar kan ta i hamn. En upplevelse där du hela tiden genom alla årstider skall känna den starka närheten till havet.

Nordiska rådets prisutdelningsgala

Nordiska ministerrådet delar årligen ut ett litteratur-, barnlitteratur, musik, film och miljöpris. Syftet med priserna är att öka intresset för ländernas litteratur, språk, musik och film. Natur- och miljöpriset är riktat till en organisation, närings-verksamhet eller person som på ett föredömligt sätt har lyckats integrera respekten för miljön i sin verksamhet eller i sitt arbete eller som på annat sätt har gjort en extraordinär insats för miljön.
Dessa priser delas ut på ett prisutdelningstillfälle som arrangeras i samband med Nordiska rådets session.

År 2017 arrangeras tillfället den 1.11.2017
Prisutdelningen består av en publik på ca 1000 personer.

Jokowski ansvarar för förverkligandet av galan i sin helhet.

Come to Finland, Lockropen från paradiset – utställning

cometofinland.fi/sv/utstallningen/

Så här blev Finland glamouröst

Är en affisch konst? Och hör den till en förgången tid i vår digitala värld? Vad berättar affischen och vad händer när man kombinerar affischer, konst och turism?
Dessa frågor besvaras i utställningen Come to Finland – Lockropen från paradiset, en utställning som med affischens hjälp berättar historien om Finlands långa väg som resmål från okänt furstendöme till romantikens förlovade land.
Utställningen tar besökaren hela vägen till 2010-talet där affischen fortsätter sin framfart som tolk för ett hundraårigt, självständigt land. De färskaste affischerna är gjorda av flera finländska konstnärer, bl.a. Katja Tukiainen, Petteri Tikkanen och Kaisa Leka, speciellt för utställningen.

En utställning om konstaffischer, konstnärer & resor

Utställningen täcker turismens, reklamens och den grafiska formgivningens uppväxt och utveckling från 1851 fram till 1960-talet, tiden då de handtecknade affischerna ger plats åt fotografiet och fortsätter till nutiden då alla tekniker är tillåtna.
Axel Gallén lade i tiderna grunden för bruksgrafiken i Finland och kombinerade genialt tidens formspråk med affischens förenklade budskap, medan Oscar Furuhjelm var en av pionjärerna inom reklambranschen och bruksgrafiken.
Vid sidan av dessa pionjärer presenterar utställningen flera kända konstnärer och deras historier, såsom Erik Bruun, Jorma Suhonen, Martti Mykkänen, Göran Hongell, Gunnar Forsström, Ingrid Bade, Osmo K. Oksanen men även många bortglömda mästare inom brukskonsten samt nya talanger.
Med glimten i ögat visar utställningen hur Finland söker sin plats i Europa från trevande textaffischer till 1930- och 50-talets självsäkra konstverk där naturen, glamouren och det kosmopolitiska lyfts fram. Utställningen tar besökaren ända fram tills idag, där nutidskonstnärer bygger en bro mellan det förgångna och nutiden.

 

Sweet Art

Café förvandlas till galleri
Sweet Vaasa skapar naturliga och inspirerande möten mellan konsten och cafébesökaren. Sweet Vaasa förvandlas under perioder till galleri med café under namnet Sweet Art.


- Jag har många stamkunder på Sweet Vaasa. Det här är mitt sätt att skapa något nytt och inspirerande för alla mina cafébesökare, säger Kim Crawford, ägare av Sweet Vaasa.
- Det är mänskorna som är grunden i Sweet Vaasa och jag vill berika cafébesökarnas liv med ännu fler möten med nya mänskor, säger producenten Johanna Stenback.
Sweet Vaasa skall i framtiden fungera som en inspirerande och kreativ mötesplats där Vasaborna kan inspireras av varandra och mötas runt bakverk, mat, samtal, konst och musik.

 

Projektsparring

Att utvecklas och ha roligt då du funderar på en idé eller förverkligar ett projekt!

Vad?
Att planera ett nytt projekt inför ansökan eller att starta upp ett nytt projekt med beviljad finansiering är spännande och utmanande. Men det kan ibland vara svårt att bygga upp projektet så att du har rätt fokus, rätt team och en ambition som är anpassad till budgeten. För att snabbt komma igång och hitta fokus kan det löna sig att ta in en utomstående som sparrar dig/gruppen. En som kan hjälpa dig att utvecklas och ha roligt medan du driver projektet till slut.

Sedan år 1997 har jag startat upp företag och föreningar, fungerat som ledare och som producent och ansvarat för flera både stora och små projekt. Jag tycker om att inspirera och entusiasmera andra. Jag vill vara din egen eller projektgruppens sparrare.

Hur?
Varför vill du göra projektet, hur vill du att resultatet skall bli och hur når du dit? En sparring är en 1 timme lång session där vi genom diskussion funderar på drivkraften, passionen och fokus för projektet och funderar på hur du får ihop det med den ekonomiska biten.

Läs mer om mina tidigare projekt här

Sparringen kan göras en eller flera gånger. Antingen så att vi träffas live eller per videosamtal.

Pris: 100€ (inkl. moms) + eventuella resor/gång.

Project LIV

Project liv rf. är en förening som vill skapa mer glädje i vardagen för långtidssjuka barn och deras familjer. Det behövs någon som konkret jobbar för bättre och trivsammare sjukhusmiljöer, någon som hjälper till att skapa en glädje i sjukdomstillvaron för att påskynda tillfriskningsprocessen och någon som jobbar för de svenskspråkigas rättigheter att få hjälp på sitt eget modersmål på sjukhusen. Föreningen är ett komplement till de stödjande föreningar som finns idag.

Project LIV rf. grundades i Jakobstad i juni 2014 av Nina Brännkärr- Friberg, ingenjör och mamma till ett tillfrisknat leukemisjukt barn, media- och kulturproducenten Johanna Stenback och patientkuratorn Gunnar Norrlund.

Föreningens verksamhet baserar sig på erfarenheter. Vi vet hur det känns att åka ut och in mellan kliniska och trista sjukhus och hur utmanande det är att hitta livsgnistan. Vi vet också vilken glädje pyssel och möten med glada mänskor och personer som stöder familjen kan ge.

Barn måste få vara barn också i svåra stunder och måste få känna glädje och iver såväl hemma som i sjukhusmiljö, på samma gång som syskonen också behöver uppmärksammas och föräldrarna behöver få stöd.

Föreningen arbetar målmedvetet mot målet att vara en föregångare i Norden. Vi är en förening som har hjärta, barnasinne, passion och som arbetar med den Gyllene Regeln som måttstock. Vi vet att med enkla medel kan man underlätta vardagen och införa mer glädje i utmanande situationer. Därför är Project LIV rf. en förening som jobbar med konkret verksamhet.

www.projectliv.fi

Tom Stenback Ab Ltd

Tom Stenback ltd är ett företag som bygger basar och högkvalitativa basgitarr audioprodukter. Johanna Stenback är partner och arbetande styrelseordförande i företaget.
www.tomstenback.com
www.facebook.com/TomStenbackLtd

BY – ett illustrationsprojekt

2011-2016

Besök projektets webbplats på jokowski.fi/by/

Se övriga videon om Illustrationsprojektet här

BY – Finnish illustrations for children

Den interaktiva utställningen BY, som visar finländsk illustration och animation för barn, presenterades i många format under den internationella bokmässan Frankfurt Book Fair 2014 i september och oktober. Mässan har årligen närmare 400.000 besökare från över hundra länder. Finland är mässans hedersgäst den 8-12 oktober 2014. Med BY lyfter Jokowski och Pro Artibus fram nio finländska toppnamn inom barnillustration för en internationell publik.

Utställningen BY är ett interaktivt äventyr för barn och vuxna. I BY möts besökaren av sagofigurer i tredimensionella miljöer. Animationer och originalteckningar blandas med tigrar, slott och slem i nio kreatörers fantasivärldar. Uppdrag och uppmaningar gör vandringen genom BY till en upplevelse för alla sinnen.

BY lyfter fram finländska bildkonstnärer, illustratörer och animatörer med svenska som modersmål. Illustratörerna Linda Bondestam, Lena Frölander-Ulf, Maija Hurme, Anna Härmälä, Christel Rönns och Kasper Strömman, bildkonstnären Malin Ahlsved och animatörerna Veronica Lassenius och Åsa Lucander har alla fokus på barn i sitt skapande. BY blir – precis som en barnbok – en utställning rik på färger, fantasi och känslor. Konstnären Bo Haglund, som jobbat
med scenografi för både teater och film och som illustratör och designer, är utställningens kurator och scenograf.

I samband med den internationella bokmässan i Frankfurt hösten 2014 visades BY i Tyskland. Under perioden 23 september till 11 oktober visades verk av Anna Härmälä och Maija Hurme i Bibliothekszentrum Sachsenhausen (Hedderichstraße 32, Frankfurt am Main) och den 8-12 oktober visades Åsa Lucanders och Malin Ahlsveds arbeten i hall 3 på Frankfurts bokmässa och Lena Frölander-Ulfs, Linda Bondestams, Kasper Strömmans, Christel Rönns och Veronica Lassenius alster i Finlands paviljong i Forum på bokmässan.

Illustratörerna och animatörerna höll workshops för skolbarn under bokmässan. De visade olika tekniker för att skapa berättande och skolbarnen fick pröva på. Konstnärerna deltog också i paneler och presenterade sina arbeten. Den finländska illustrationstraditionen lyftes så tydligt fram på mässan.

BY presenteras också i en omfattande katalog. Varje konstnär i projektet lyfts fram i text och bild. Fem forskare, förläggare och journalister bidrar med aktuella essäer om bilderbokens och barnanimationens framgångar, utmaningar och möjligheter. Den populärvetenskapliga katalogen
används inom universitetsutbildningar och skolor, av bibliotekarier och kulturarbetare och som inspiration för alla intresserade av berättande för barn.

BY initierades som ett crossmedialt projekt av producenten Johanna Stenback år 2011. Hennes produktionsbolag Jokowski Ab är den drivande kraften och projektägare i BY, där Pro Artibus fungerar som samproducent. FILI – Finnish Litteratur Exchange och bokförlaget Schildts & Söderströms deltar också i BY, som stöds av Svenska Kulturfonden, Svenska Folkskolans vänner, Konstsamfundet, Helene och Walter Grönqvists stiftelse och Centret för konstfrämjande samt
FRAM, iTronic och Osram.

Projektet har förverkligat ett innovativt samarbete mellan aktörer inom illustration, animation, bilderboksforskning, film- och litteraturkritik, konstnärlig verksamhet, audiovisuell produktion samt förlags- och utställningsverksamhet. Utställningen BY hade vernissage på Elverket i Raseborg
våren 2014. Efter bokmässan i Frankfurt fortsätter BY sin turné i Sverige och Finland till och med år 2016/2017

Kurator och utställningsarkitekt Bo Haglund

Bo Haglund, MA, utexaminerad från avdelningen för scenografikonst från Aalto Universitetet i Helsingfors, har arbetat med åtskilliga teater och filmscenografier, publicerat egna seriealbum samt arbetat med illustrationer och formgivning. Idag är han främst verksam som bildkonstnär med många års erfarenhet av aktiv utställningsverksamhet. www.bohaglund.com

Utställningskatalogen finns som en svensk/finsk version och som en tysk/engelska version. Den tryckta boken á 35€ + postavgifter kan beställas på adressen proartibus@proartibus.fi. E-boken kan köpas via iBooks, Adlibris, Bokon och Dito.

Johanna Stenback
 • Om Johanna

  Johanna Stenback är en audiovisuell kultur- och evenemangsproducent som brinner för nyskapande och kreativa idéer och höga ambitioner.

  I nio år fungerade Johanna som producent för underhållnings- och livsstilsprogram på Svenska YLE. 2011 behövde hon en nystart och startade sitt eget produktionsbolag på samma gång som hon var med och omformade familjeföretaget Tom Stenback som tillverkar lyxiga elbas gitarrinstrument till ett internationellt företag.

  Med produktioner så som Strömsö, Mat så in i Norden, Venla galan, BY-finnish illustration for children, Project LIV rf. och landskapsfesten Pop-Up Österbotten i bagaget har Johanna en bred erfarenhet.

 • Facebook

  Följ företaget på Facebook

  Facebook

 • Kontakt

  info@jokowski.fi

  Johanna Stenback
  johanna@jokowski.fi
  +358 40 5267536