BY – ett illustrationsprojekt

2011-2017

Besök projektets webbplats på jokowski.fi/by/

Se övriga videon om Illustrationsprojektet här

BY – Finnish illustrations for children

Den interaktiva utställningen BY, som visar finländsk illustration och animation för barn, presenterades i många format under den internationella bokmässan Frankfurt Book Fair 2014 i september och oktober. Mässan har årligen närmare 400.000 besökare från över hundra länder. Finland är mässans hedersgäst den 8-12 oktober 2014. Med BY lyfter Jokowski och Pro Artibus fram nio finländska toppnamn inom barnillustration för en internationell publik.

Utställningen BY är ett interaktivt äventyr för barn och vuxna. I BY möts besökaren av sagofigurer i tredimensionella miljöer. Animationer och originalteckningar blandas med tigrar, slott och slem i nio kreatörers fantasivärldar. Uppdrag och uppmaningar gör vandringen genom BY till en upplevelse för alla sinnen.

BY lyfter fram finländska bildkonstnärer, illustratörer och animatörer med svenska som modersmål. Illustratörerna Linda Bondestam, Lena Frölander-Ulf, Maija Hurme, Anna Härmälä, Christel Rönns och Kasper Strömman, bildkonstnären Malin Ahlsved och animatörerna Veronica Lassenius och Åsa Lucander har alla fokus på barn i sitt skapande. BY blir – precis som en barnbok – en utställning rik på färger, fantasi och känslor. Konstnären Bo Haglund, som jobbat
med scenografi för både teater och film och som illustratör och designer, är utställningens kurator och scenograf.

I samband med den internationella bokmässan i Frankfurt hösten 2014 visades BY i Tyskland. Under perioden 23 september till 11 oktober visades verk av Anna Härmälä och Maija Hurme i Bibliothekszentrum Sachsenhausen (Hedderichstraße 32, Frankfurt am Main) och den 8-12 oktober visades Åsa Lucanders och Malin Ahlsveds arbeten i hall 3 på Frankfurts bokmässa och Lena Frölander-Ulfs, Linda Bondestams, Kasper Strömmans, Christel Rönns och Veronica Lassenius alster i Finlands paviljong i Forum på bokmässan.

Illustratörerna och animatörerna höll workshops för skolbarn under bokmässan. De visade olika tekniker för att skapa berättande och skolbarnen fick pröva på. Konstnärerna deltog också i paneler och presenterade sina arbeten. Den finländska illustrationstraditionen lyftes så tydligt fram på mässan.

BY presenteras också i en omfattande katalog. Varje konstnär i projektet lyfts fram i text och bild. Fem forskare, förläggare och journalister bidrar med aktuella essäer om bilderbokens och barnanimationens framgångar, utmaningar och möjligheter. Den populärvetenskapliga katalogen
används inom universitetsutbildningar och skolor, av bibliotekarier och kulturarbetare och som inspiration för alla intresserade av berättande för barn.

BY initierades som ett crossmedialt projekt av producenten Johanna Stenback år 2011. Hennes produktionsbolag Jokowski Ab är den drivande kraften och projektägare i BY, där Pro Artibus fungerar som samproducent. FILI – Finnish Litteratur Exchange och bokförlaget Schildts & Söderströms deltar också i BY, som stöds av Svenska Kulturfonden, Svenska Folkskolans vänner, Konstsamfundet, Helene och Walter Grönqvists stiftelse och Centret för konstfrämjande samt
FRAM, iTronic och Osram.

Projektet har förverkligat ett innovativt samarbete mellan aktörer inom illustration, animation, bilderboksforskning, film- och litteraturkritik, konstnärlig verksamhet, audiovisuell produktion samt förlags- och utställningsverksamhet. Utställningen BY hade vernissage på Elverket i Raseborg
våren 2014. Efter bokmässan i Frankfurt fortsätter BY sin turné i Sverige och Finland till och med år 2016/2017

Kurator och utställningsarkitekt Bo Haglund

Bo Haglund, MA, utexaminerad från avdelningen för scenografikonst från Aalto Universitetet i Helsingfors, har arbetat med åtskilliga teater och filmscenografier, publicerat egna seriealbum samt arbetat med illustrationer och formgivning. Idag är han främst verksam som bildkonstnär med många års erfarenhet av aktiv utställningsverksamhet. www.bohaglund.com

Utställningskatalogen finns som en svensk/finsk version och som en tysk/engelska version. Den tryckta boken á 35€ + postavgifter kan beställas på adressen proartibus@proartibus.fi. E-boken kan köpas via iBooks, Adlibris, Bokon och Dito.

Detta inlägg är publicerat i tidigare_projekt. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
Johanna Stenback
 • Om Johanna

  Johanna Stenback är en audiovisuell kultur- och evenemangsproducent som brinner för nyskapande och kreativa idéer och höga ambitioner.

  I nio år fungerade Johanna som producent för underhållnings- och livsstilsprogram på Svenska YLE. 2011 behövde hon en nystart och startade sitt eget produktionsbolag på samma gång som hon var med och omformade familjeföretaget Tom Stenback som tillverkar lyxiga elbas gitarrinstrument till ett internationellt företag.

  Med produktioner så som Strömsö, Mat så in i Norden, Venla galan, BY-finnish illustration for children, Project LIV rf. och Nordiska rådets prisutdelning i bagaget har Johanna en bred erfarenhet.

  Johanna fungerar som innehålls- och evenemangsproducent inom Moomin Characters gruppen.

 • Facebook

  Följ företaget på Facebook

  Facebook

 • Kontakt

  info@jokowski.fi

  Johanna Stenback
  johanna@jokowski.fi
  +358 40 5267536